Elhunyt Dargay Attila

2009.10.22. 21:25

Elhunyt Dargay Attila, sok gyermek életének bearanyozója, a magyar rajzfilm királya, életmű díjas, Balázs Béla díjas művész.  Sok rajzfilmével vidám perceket, órákat okozott számos kisgyereknek és felnőttnek egyaránt. Egyáltalán van olyan gyermek, aki ne ismerné? Ha Őt magát nem is ismeri alkotásait minden bizonnyal.

Életének 83. évében hunyt el, Attila bácsi. Úgy gondolom bátran nevezhetjük, így hisz jó páran nőttünk fel rajzfilmjein, akár rendezőként, rajzolóként, vagy animátorként vett részt elkészítésükben.

A következő rajzfilmek fűződnek hozzá:

Talán legismertebb a Vuk, Pom Pom meséi,  a Lúdas Matyi. A nevéhez fűződik az első színes magyar rajzfilm,  A kiskakas gyémánt félkrajcára  elkészítése is. A groteszk Gusztáv epizódjait, melyet mintegy 21 éven keresztül készítettek hetven ország vásárolta meg. Részt vett a Mézga család sorozatokban, valamint a merész trükköket felsorakozatható pecás kalandjainak, a Nagy ho-ho-horgász megalkotásában. A Pannónia filmstúdió első nagy sikere a Lúdas Matyi volt, melyet Dargay Attila rendezett 1976-ban.  További sikereket halmozott fel a kis róka kalandjait felvonultató Vuk, valamint a Szaffi. A Vuk-kal elnyerte a Filmszemle rendezői díját.

"Még ma is hallom a gyerekek nevetését, ahogy nézték a Vukot. Emlékszem, mennyire elszomorodtak Karak halálakor, és hogy haragudtak a Simabőrűre - üzente 2007-ben a közönségnek, amikor mozis vetítést szerveztünk a rajzfilmnek. - Nagyon kevés pénzből csináltuk meg a Vukot, hatmillió forintból, ami ma körülbelül hatszázmillió lenne."

Képregényeket is rajzolt. Legismertebb figurája Kajla kutya volt, de Dörmögőék is az ő kezének eredményei. Utolsó két munkája  Az erdő kapitánya és a Hetedik testvér.

 

Szerző: hujani

Szólj hozzá!

Címkék: film mese

A bejegyzés trackback címe:

https://hujani.blog.hu/api/trackback/id/tr931468587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása