Tutanhammon és Mozart

2009.11.15. 14:53

Hogyan is jön össze Egyiptom egyik  leghíresebb uralkodója és Wolfgang Mozart? Hát oly módon, hogy tegnap láttam mindkettőt.
A Király utcába költözött Tutanhamon kiállítás keretein belül megtekinthetjük a híres gyermekfáraó kincseit, sírkamrájának feltárását, használati eszközeit. A több mint egy órás audiovízuális séta alkalmával rengeted információt szerezhetünk. A belépésnél kapott kis eszköz segítségével meghallgathatjuk az egyes tárlókhoz fűzött audió információkat. Ezen információk mellett sok érdekeset olvashatunk minden egyes kiállított darabról. Persze tudván, hogy ezen tárgyak csak másolatok, hisz az eredetiek hatalmas értéket képviselnek, rádöbbeneünk, hogy mekkora munka volt azokat létrehozni. Nemcsak a reprodukciókat, az eredetiket meg főleg, abban a korban. Lehet tudtak valamit az akkori mesterek? A válászt megkaphatjátok, ha megnézitek a kiállítást.

 

 

Az este folyamán az Operettszínházban megtekintettük a Mozart című darabot Dolhai Attila főszereplésével. Nagyon tetszett. Sylvester Levay új szempontok szerint közelít a nagy művészhez. Wolfgangot mai fiatalként kezeli, aki képtelen elviselni az uralkodást, legyen az atyai, vagy császárvárosi eredetű. Miközben harcol a külvilággal, belül sincs minden rendben. Adamé - gyermekkori énje - minden mozdulatát befolyásolja.

 

A kiállítást és a színházat is csak ajánlani tudom.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hujani.blog.hu/api/trackback/id/tr421526859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása